piątek, 18 grudnia 2015

GOMASIO - SÓL SEZAMOWA

 

Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na pyszny, chrupiący chlebek na zakwasie . Potem były głosy, że jak taki pyszny chleb to coś trzeba na nim położyć (tzw. obkład ;)  ) no i chleb znika a w pasie przybywa. Co robić? Co robić? Jak żyć???
Proszę bardzo - posypka do chleba! Coś dla zabieganych bo gotowe w 10 minut. Gomasio czyli sól sezamowa a w niej dużo wapnia, żelaza, witaminy A i B. Jako dodatek smakowy pomaga w trawieniu; sezam wzmacnia wątrobę i nerki. 

Czas przygotowania: 10 minut 
Porcja: dla 10 osób

Składniki :
gdy na dworze zimno:
- 10 łyżek czarnego sezamu
- 1 łyżka soli drobno mielonej
gdy na dworze ciepło:
- 14 łyżek czarnego sezamu
- 1 łyżka soli drobno mielonej

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i sól. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. 






Gdy poczujemy, że sezam wydziela przyjemny zapach przestajemy podgrzewać. Gdy przestygnie wsypujemy do blendera lub - wariant dla tych, którzy  wolą bardziej tradycyjnie - ugniatamy ziarna w moździerzu. Nie należy doprowadzać do tego, aby powstała miazga lecz lekko rozbite ziarenka.
Tak przygotowaną posypkę przekładamy do słoika. 
Gomasio smakuje z chlebem, ale także z sałatą, ziemniakami, pastami i czym tylko chcecie.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz