czwartek, 31 grudnia 2015

CZAS NA PIZZĘ!

Któż jej nie lubi? Kto nie próbował jej upiec na wzór włoskich mistrzów? A kto pamięta kiedy zawitała do nas? Ooooo , byłam jeszcze małą, grzeczną dziewczynkę kiedy moja Babcia pochwaliła się przepisem. Pizza nie do końca przypominała tą cienką, na chrupiącym cieście - włoską, ale zbliżała nas do Europy :)
A teraz? Jest podobna do tej z Włoch i można upiec jej zdrowszy wariant. No to do dzieła!


Czas przygotowania:
15 minut przygotowanie ciasta
2h czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie
7- 10 minut pieczenie

Składniki:
0,5 kg mąki orkiszowej 550
10gr suchych drożdży, tj. ok 2,5 łyżeczki
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka brązowego cukru
1,5 łyżeczki soli
grysik orkiszowy lub kaszka orkiszowa jasna do posypania ciasta
1 łyżeczka oliwy z oliwek
dodatki do pizzy : sos pomidorowy, ser kozi, brokuły i co tam kto chce ;)


Do szklanki wsypujemy drożdże, dodajemy 2-3 łyżeczki ciepłej wody, cukier, 2 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki mieszamy  i chwilę czekamy, aby składniki  się zaprzyjaźniły ;) Dodajemy do mąki oliwę z oliwek, zaczyn oraz ciepłą wodę. Z 250 ml wody zostawiamy 50 ml. Do tej części dodajemy sól, mieszamy. Ciasto ugniatamy zdecydowanymi ruchami, wyrabiamy. Gdy składnik się połączą dodajemy wodę z solą. Dalej wyrabiamy. Gdy efekt jest zadowalający formujemy z ciasta kulę i odkładamy do wyrośnięcia na około 2h. Aby ciasto  nie wysychało polewamy je lekko wodą. Tak zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. A gdy ciasto rośnie przygotowujemy nasz ulubiony sos pomidorowy. Pamiętajcie, aby dodać do niego dużo aromatycznych ziół!
Po około dwóch godzinach wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie równe części- będą z niego dwie pizze. Tak podzielone kule - każdą osobno, podsypujemy grysikiem lub kaszką orkiszową. Dzięki temu ciasto będzie chrupiące. Porcję na pizzę formujemy najlepiej ręcznie. Starannie i z cierpliwością. Ciasto układamy na blasze. Dobrze jest ułożyć na papierze do pieczenia. Wtedy nie będziemy mieć problemu ze zdjęciem jej z blachy Na pizzy rozprowadzamy sos pomidorowy a na nim dodatki - ser kozi, brokuły .... i co tam jeszcze chcecie, byle zdrowego ;)
Ciasto wkładamy do piekarnika , na najniższy poziom - będzie się tam czuło jak w piecu do pizzy,
 i pieczemy w temperaturze 220 ⁰C przez 7-10 minut. Każdy piec jest inny więc piekąc pierwszy raz warto pilnować, aby pizza się nie przypiekła.
Po czasie z pieca wyjmujemy .....







Dziękuję moim Synom - fanom pizzy -  za pomoc w przygotowaniu !!!






2 komentarze:

  1. Można pominąć cukier? Czy ciasto drożdżowe wyrośnie bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, cukier musi być, aby drożdże wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń