CIASTO POMARAŃCZOWE/BEZGLUTENOWE
Kontynuuję temat wypieków świątecznych. Tym razem ciasto , którego spróbować mogą również osoby na diecie bezglutenowej.
Proszę bardzo!
Proszę bardzo!
Składniki na ciasto:
- 2 pomarańcze
- 6 jajek od szczęśliwych kurek :)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 gram migdałów mielonych/ mąki migdałowej
- 200 gram cukru trzcinowego
Pomarańcze razem ze skórką wkładamy do garnka, całe zalewamy wodą i gotujemy godzinę.
Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy je do wystygnięcia. Można to zrobić dzień wcześnie!
Wystudzone pomarańcze (w całości, ze skórką) kroimy na pół, wyciągamy pestki, wkładamy do blendera i miksujemy na mus. W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i ubijamy je. Dzięki temu ciasto będzie pulchne i pięknie wyrośnie - tak poradziła mi Basia, i miała rację ;) Do ubitych jajek dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier. Ponownie miksujemy. Mus pomarańczowy łączymy z mąką migdałową.
Następnie łączymy wszystkie suche i mokre składniki, miksujemy
Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką migdałową. Przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 ⁰C z termoobiegiem przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika. Ciasto musi być zarumienione, pieczemy aż do suchego patyczka.
Smacznego!
Witam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie. Po zmiksowaniu pomarańczy spróbowałam musu i był w smaku bardzo gorzki. Bałam się, że może to zawarzyć na smaku całego ciasta i dodałam zamiast musu zmiksowaną świerzą pomarańczę, uprzednio obraną ze skóry. Wyszło bardzo dobre ciasto choć może mniej pomarańczowe w smaku. Ale prosze powiedzieć czy ten mus pomarańczowy wychodzi zawsze taki gorzki? Chciałabym zrobić ciasto wg przepisu i zobaczyć jakie wyjdzie ale sie boję ( trochę szkoda jak bym miała je wyrzucić. Mąka migdałowa nie jest tania :) )
Pozdrawiam
Zuzanna
Dzień dobry, proszę się nie bać! Mus pomarańczowy jest trochę gorzki lecz po dodaniu cukru wszystko się zmienia :)To ma być ciasto POMARAŃCZOWE!
UsuńOczywiście wszystko zależy od naszych ulubionych smaków i preferencji, ale do tej pory wszystkim to ciasto bardzo smakowało . Nowy Rok, nowe wyzwania .... Dobrze jest czasem zaryzykować. Pozdrawiam serdecznie.Dorota