CIASTO MAKOWO - JABŁKOWE
Do ciasta można dodać mąkę orkiszową lub mąkę jaglaną - i wtedy mamy wariant bezglutenowy.Ciasto wymaga czasu, aby je przygotować ale myślę, że jest tego warte . W tak zwanym między czasie nadrabiamy zaległości lub wygodnie siadamy w fotelu i oddajemy się ... "nicnierobieniu". Jakże ważna czynność, aby zachować równowagę w życiu ;)
Czas przygotowania:
15 minut pierwszy etap przygotowania składników
60 minut oczekiwania na wstępne zmieszanie składników
15 minut drugi etap - łączenie składników
1h 20 minut pieczenie
Składniki:
- 1 szklanka orzechów włoskich obranych i lekko posiekanych
- 1 szklanka maku suchego
- 6 dużych, słodkich jabłek lub 4 bardzo duże
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego - ciasto nie będzie bardzo słodkie
- 1/2 łyżeczki anyżu mielonego
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach wody
- 1 szklanka mąki orkiszowej 550 lub mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 jaja od szczęśliwych kurek :)
Na początek obieramy jabłka i kroimy w nie za dużą kostkę. Do miski wrzucamy orzechy, mak , pokrojone jabłka, cukier, anyż, kardamon oraz sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy na 1 h, aby składniki połączyły się. W tym czasie ...... sami wiecie co robić ;)
Następnie dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie, mąkę, kurkumę i jaja. Jaja uprzednio ubiłam mając nadzieję, że dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie - i wyrosło.
Powstałą masę wykładamy na tortownicę o średnicy 25 cm; dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i pieczemy przez 1h 20 minut w temperaturze 190 ⁰C.
W efekcie otrzymujemy pyszne ciasto, które powinno wyglądać tak
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz