CIASTO DYNIOWO - MIGDAŁOWE
Na początek coś łatwego . Nawet ci, którzy nie przepadają za pieczeniem poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta. A ile frajdy, gdy już wyjmiemy z pieca i wszystkim smakuje!
Korzystajmy więc z tego, że dynię można kupić a cena nie zwala z nóg. Jeszcze jakiś czas!
A więc do dzieła :)
Na początek składniki:
- 250 gram dyni bez skórki
- 4 jaja koniecznie od szczęśliwych kurek :)
- 250 gram miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 gram mielonych migdałów (mąka migdałowa)
- szczypta kardamonu
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny - oczywiście eko
- 50 gram mąki orkiszowej
Dynię ścieramy na tarce na drobne wiórki. W naczyniu łączymy i ucieramy żółtka , miód, cynamon, sól, sok z cytryny, skórkę z cytryny.
Do utartej masy dodajemy dynię, mielone migdały, pianę z ubitych białek, szczyptę kardamonu i goździków, mąkę orkiszową.
Wszystko delikatnie mieszamy tak, aby nie straciło swojej puszystości.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą keksówki.
A wygląda to tak :)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i pieczemy około 45 minut.
Proponuję mieć patyczek, którym sprawdzimy czy ciasto po tym czasie już jest upieczone.
Jeśli ciasto jest lekko zarumienione to też dobry znak.
A finalnie wygląda tak .......
Mojego już nie ma. Zniknęło w ciągu trzech godzin :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz